Website also avalible in:

a-cta-jelentese

CTA jelentése

Tartalomjegyzék

Hírlevél

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjükhogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

Ahhoz, hogy egy vállalat sikeres legyen az online térben, szüksége van a megfelelő eszközökre. A CTA gomb az egyik legfontosabb elem egy weboldalon. Még a a designnál és a tartalomnál is fontosabb lehet. A CTA az angol a call to action rövidítése, magyar fordításban a jelentése felhívás a cselekvésre. Ez egy olyan link, amely arra ösztönzi a célközönséget, hogy tegyen meg valamit és ehhez a következő lépésre irányítja őket. Ez lehet feliratkozás, letöltés, vásárlás vagy más cselekvés.

“Gondolkodj cselekvő emberként, és cselekedj gondolkodó emberként!”

– Henri Bergson

A webáruházak, weboldalak vagy céloldalak felépítése elképzelhetetlen CTA-k nélkül. A gombok hosszú utat tettek meg a kitalálásuk óta. A klasszikus, egyszerű, egyetlen célt szolgáló gomboktól eljutottak az interaktív gombokig, amelyek többre képesek, mint egy nyílt cselekvésre irányuló kérés feldolgozására. Az online marketingben ezek a gombok kulcsfontosságúak a leadgenerálási és konverzióoptimalizálási erőfeszítések szempontjából.

rweb-statisztika

CTA és a CRO stratégia

A CTA gombokat általában a CRO konverziós arány optimalizálási módszer vagy stratégia részeként használják. Alapvetően arra használják őket, hogy a rendszeres weboldal-forgalmat potenciális eladásokká vagy leadekké alakítsák át. A konverziós ráta optimalizálás legjobb eszközei közé tartoznak a mobilbarát weboldalak, a kiváló minőségű tartalmak és a meggyőző üzenetek, valamint a cselekvésre való felhívások.

A CRO egy olyan módszer, amellyel növelhető azon látogatók száma, akik valamilyen kívánt műveletet hajtanak végre egy weboldalon. Például e-könyv letöltése, kapcsolatfelvételi űrlap elküldése vagy egy másik oldalra való átkattintás. Ez magában foglalja az oldalak különböző verzióinak A-B tesztelését annak megállapítása érdekében, hogy melyik verzió ér el több konverziót. A CRO módszer a felhasználói élményre és a használhatóságra összpontosítva felfedezi és megvalósítja a weboldal konverziós rátájának javítását. Segít megérteni, mit akarnak a látogatók, és hogyan lehetséges azt megvalósítani.

Hírlevél feliratkozás

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjük, hogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

A CRO egyfajta gyakorlat, amely adatelemzéssel azonosítja a weboldalon végrehajtandó változtatásokat, amelyek növelik a konverziók számát az adott oldalon. A cél az, hogy több látogatóból legyen ügyfél, a végeredmény pedig a bevétel növekedése. 

RTipp: Ha növelni szeretné a konverziós arányokat és növelni a konverziók számát a weboldalán, akkor javítania kell a CTA gombjain. Kihagyásuk vagy eltávolításuk a konverziós arány csökkenését jelenti.

rweb-weboldal-cta

Milyen egy jó cselekvésre hívó gomb?

A jó CTA gomb felhívja a figyelmet, és arra ösztönzi a látogatókat, hogy rákattintsanak:

 • Nem vonja el a látogatók figyelmét a weboldal fő céljáról.
 • Méretével és színkontrasztjával magára vonzza a látogatók figyelmét.
 • Világosan elmagyarázza, milyen műveletet szeretne, hogy a látogatók végrehajtsanak.

A jó CTA-gombnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy olvasható és könnyen megtalálható legyen. Emellett olyan meggyőző szöveget kell tartalmaznia, amely arra készteti a látogatókat, hogy rákattintsanak. A jó CTA gomb megmondja a felhasználónak, hogy mit kell tennie. Sürgősséget és cselekvésre való felhívást sugall. A színválasztás és a design stílus tekintetében is összhangban kell lennie a weboldal többi részével. Így segít a vizuális folytonosság megteremtésében és növeli a konverziós arányt.

rweb-weboldalak

Honnan tudhatja egy vállalat, hogy szüksége van-e weboldalának CTA-ra? 

Ha a vállalatnak van valamilyen konkrét feladata, amit az ügyfelektől szeretne kérni, akkor szüksége van egy call-to-action gombra. A CTA gomb olyan, mint egy stoptábla. Segíti az ügyfeleket a következő lépés megtételében. Enélkül lehet, hogy nem tudják, mit tegyenek, vagy teljesen elhagyják az oldalt. A CTA gomb segít a vállalatoknak abban is, hogy nyomon követhessék, hányan tesznek lépéseket az oldalukon.

A CTA-kat általában az értékesítés, a hírlevelek és a webináriumra való feliratkozás népszerűsítésére használhatják a vállalkozások. Ahogyan azt az RWeb is példázza a hírlevelére történő feliratkozásnál. 

CTA elemek csoportosítása

A különböző call-to-action elemeket 3 csoportra oszthatjuk: szöveges hajtóelemek (szöveg), vizuális hajtóelemek (design/elrendezés) és interaktív hajtóelemek (gombok és űrlapok).

A három csoport nem zárja ki egymást, hanem együttesen működnek együtt, hogy olyan felhasználói folyamot alkossanak, amely a kívánt cselekvést irányítja.

I. Szöveges elemek

A szöveges hajtóelem egy olyan üzenet, amely megmagyarázza, hogy miért kell egy műveletet végrehajtani. Ez lehet egy egyszerű cselekvésre hívó szó, mint például a “Vásárlás” vagy a “Feliratkozás”, de lehet támogató szöveg is, például annak a műveletnek a leírása, amelyet a felhasználónak végre kell hajtania. Ezt a típusú elemet leggyakrabban a landing oldalakon használják.

II. Vizuális elemek

A vizuális driverek nem csak grafikai elemek, hanem olyan elrendezési és dizájnelemeket is tartalmaznak, amelyek segítenek megteremteni a kívánt cselekvés hangulatát. A színektől és képektől kezdve a formákig és nyilakig számos lehetőség van arra, hogy a felhasználók figyelmét a felhívás-cselekvés elem felé irányítsák. Ezt a típusú hajtóelemet leginkább olyan weboldalakon és blogokon használják, amelyek termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítenek.

III. Interaktív elemek

Az interaktív hajtóelemek a funkcionalitásról és a könnyű használatról szólnak. Például a gombok és űrlapok interaktív elemek, amelyek olyan cselekvéseket vezérelnek, mint a “feliratkozás” vagy a “küldés”. A gombok és űrlapok azok, amelyek közvetlenül a kívánt oldalra viszik a felhasználókat.

Típusok

Egy weboldalon különböző típusú CTA-k léteznek. Az elsődleges CTA a fő akciógomb, amely a felhasználókat a konverzióra készteti, míg a másodlagos és harmadlagos CTA-k kiegészítik és segítik a felhasználókat a konverziós folyamat megkönnyítésében.

 1. Elsődleges CTA

Az elsődleges CTA gombok azok, amelyek a legnagyobb figyelmet kapják a weboldalon. Általában piros vagy más élénk színűek, és a tartalom végén, a jobb oldalon helyezkednek el. Feltűnőbbek, mint a másodlagos CTA-k, és olyan akcióigékkel vannak ellátva, mint a “Vásároljon most”, “Próbálja ki ingyen” vagy “Kezdje el a próbaverziót”.

 1. Másodlagos CTA

Ahogy a neve is mutatja, ez másodlagos az elsődleges CTA-hoz képest. Általában a tartalom közepén helyezkednek el, és egyben hídként is szolgálnak ahhoz, hogy mi mást tud még kínálni a weboldal a látogatóinak. Ezeknek a gomboknak a szövege kevésbé tolakodó, és olyan szavakat tartalmaz, mint “Olvass tovább”, “Tudj meg többet”.

 1. Harmadlagos CTA

A harmadlagos CTA gombok általában a tartalom alatt vagy a láblécben találhatók. Ezeket olyan látogatók számára használják, akik már tudnak a termékről vagy szolgáltatásról, de kérdésekkel vagy megjegyzésekkel szeretnének kapcsolatba lépni a vállalattal. Ezeknek a gomboknak a szövege kevésbé figyelemfelkeltő, mint a többi gombé. 

RTipp: Ha terméket vagy szolgáltatást értékesít, a CTA gomb mindig a termék vagy szolgáltatás megvásárlásáról szól. Ha egy márkát népszerűsít vagy tartalmat generál, a CTA gombja lehet a márkával vagy tartalommal kapcsolatos további információk kérése. Bármilyen termékről, szolgáltatásról vagy információról legyen is szó, fontos, hogy a CTA egyértelmű és tömör legyen.

cta-jelentese-tipusok

Amire érdemes figyelni

Gyakori hiba, hogy a CTA szövegéhez olyan homályos megfogalmazást használnak, mint a “Küldés” vagy az “Aláírás”. Az ilyen általános szövegek nem mondják el a felhasználónak, hogy mi fog történni a kattintása után. Ehelyett konkrétabb és erőteljesebb nyelvet kell használni, amely tájékoztatja és cselekvésre ösztönzi a felhasználót.

A CTA-k akkor a leghatékonyabbak, ha egyszerűek és egyértelműek. Például ha a “Vásárlás” helyett a “Kattintson ide a termék megvásárlásához” üzenetet látja egy érdeklődő, akkor félő, hogy végig sem olvassa a CTA szövegét. Fontos megjegyezni, nem előnyös túl sok CTA-t használni egy oldalon. Tulajdonképpen elég egy jó CTA is. Ha túl sok van, az összezavarhatja a felhasználót és felhígíthatja a hatékonyságot. Tökéletes egyensúlyt kell teremteni a világos, tömör és meggyőző CTA-k között. A felhasználók szempontjából kell gondolkodni és a “mit kapok érte?” elvet kell szem előtt tartani a tervezésük során.

A vállalatok gyakran küzdenek a tökéletes call-to-action gomb megalkotásával, hogy a felhasználókat az értékesítési tölcséren keresztül tereljék.

Hova érdemes elhelyezni a CTA-t?

Ha a CTA a szövegbe van temetve, vagy az oldal egy olyan részén van, amely első pillantásra nem látható, akkor nagy az esélye, hogy a látogatók soha nem fogják észrevenni. Ha pedig ugyanazon az oldalon más gombok is vannak (amelyek nem feltétlenül CTA-k), akkor elveszhet a sok más között.

Weboldal készítésnél fontos szem előtt tartani a cselekvésre való felhívás helyét. A jó CTA-t a fold, azaz a weboldal látható felső fele fölött kell elhelyezni. Közvetlenül a főcím vagy a bevezető bekezdés alatt a legideálisabb pozíciója. A CTA-k közös jellemzője, hogy figyelemfelkeltőek, és akkor működnek a legjobban, ha tehát a hajtás fölé kerülnek. Jól láthatónak kell lenniük, és ki kell tűnniük az oldal többi eleméből. 

A cselekvésre hívó gomb elhelyezésének a funkciójához is kapcsolódnia kell. Ha például arra akarják rávenni a felhasználókat, hogy regisztráljanak egy ingyenes próbaverzióra, akkor érdemes a CTA-t a hajtás tetejére helyezni, hogy a felhasználók könnyen láthassák, amikor az oldalra érkeznek.

Ha arra próbálják rávenni a felhasználókat, hogy töltsenek le egy könyvet vagy esettanulmányt, akkor talán jobb, ha az oldal aljára helyezik, ahol az érdeklődők már mindent elolvastak a termékről, és tudják, hogy mire jelentkeznek.

rweb-cselekvesre-hivo-gomb

CTA fajták

A CTA-knak rengeteg fajtái léteznek, amelyek célja a figyelemfelkeltés. A CTA-k alapvető fajtái:

1. “Kattintson ide” gomb – Ezt a típusú gombot akkor használják, ha a látogató többet szeretne olvasni a cikkben vagy blogbejegyzésben tárgyalt témáról. Akkor működik a legjobban, ha van rajta egy link, ami valami olyasmit mond, hogy “Tudjon meg többet”, “Olvasson tovább” vagy “További tartalom megtekintése”.

2. Egy “Felhívás a cselekvésre” gomb – Ez a fajta gomb arra ösztönzi a látogatókat, hogy tegyenek lépéseket az oldalon, például vásároljanak árut vagy szolgáltatást, és mind blogcikkek, mind weboldal céloldalak esetében használható. Az ilyen típusú CTA-nak tartalmaznia kell egy cselekvésre hívó kijelentést, például: “Tudjon meg többet” vagy “Olvasson tovább”.

3. Egy “Elküldés” vagy “Eredményszerzés” gomb – Ezek a gombok közlik a látogatókkal, hogyan szerezhetnek további információkat a cikkben vagy blogbejegyzésben tárgyalt témáról. 

Ezen felül érdekessé tehetők a CTA-k, ha a tervezők tovább gondolják a készítésüket. Lehetnek:

 • Vizuálisan kiemelkedő CTA gombok
 • Kontrasztos színű CTA gombok
 • CTA gombok szegéllyel vagy körvonallal
 • CTA gombok szöveggel és ikonnal
 • Olyan gombok, amelyek illeszkednek a céloldal tervezési elemeihez, például a betűtípus stílusához és színéhez.
 • Gombok lebegőhatással

Mitől lesz sikeres egy CTA?

A következő RTippek, segíthetnek abban, hogy sikeres, kattintást érő CTA-t hozzon létre saját weboldalán:

 • Használjon kontrasztos színeket.
 • Használjon cselekvésorientált szavakat.
 • Legyen rövid és egyszerű a CTA szövege.
 • Emelje ki a szöveget animációs effektekkel vagy gradiensekkel.
 • Használja ki a fehér teret, hogy felhívja a figyelmet a CTA gombra.
 • Csoportosítsa a kapcsolódó CTA-kat, hogy csökkentse a rendetlenséget az oldalán.
 • Használjon olyan méretet, amely mobileszközökön is jól látható és interaktív!
 • Tesztelje a CTA gombok különböző változatait A/B tesztelési eszközökkel, például a Google Optimize segítségével, hogy lássa, melyik hoz több konverziót, majd használja azt! 
 • Győződjön meg arról, hogy a gomb kattintható.
cta-jelentese-rweb

Hogyan lehet motiválni a felhasználókat, hogy rákattintsanak?

 1. Erőteljes szavak használata – A hatalmi szavak olyan meggyőző, érzelmi szavak, amelyek pszichológiai választ váltanak ki. Más szóval ütősek. Néhány példa a hatalmi szavakra: Te, Szabad, Mert, Új, Most!
 2. Sürgősség érzetének megteremtése – Érdemes olyan szavakat használni, mint “Vásároljon most” vagy “Rendeljen még ma”, “Regisztrálj most”. Lejárati dátummal az ajánlatban is ki lehet fejezni a sürgősséget, mint “Utolsó nap!” vagy visszaszámláló is szerepelhet “Már csak 2 nap van hátra!”, vagy szűkösségi számlálót is lehet alkalmazni a cél érdekében “Már csak 10 darab maradt!”.
 3. Az “Ingyen” szó bevetése – A free az angol nyelv egyik legerősebb szava. Nincs ez másképpen a magyarul készített szövegek és CTA-k esetében sem. Ez a szó megragadja a figyelmet, és cselekvésre ösztönzi az embereket. Elvégre ki ne szeretne ingyen kapni dolgokat? Az ingyenesség rendkívül erőteljes cselekvésre való felhívás, azaz CTA gomb lehet, mert legyőzi az ügyfelek azonnali kielégülés iránti igényét.

Mit lehet ingyen kínálni? 

 • Ingyenes próbaverziók – Ez a szoftvertermékeknél népszerű, de más termékek és szolgáltatások esetében is használható. Ha a felhasználók feliratkoznak egy ingyenes próbaverzióra, sokkal könnyebben megteszik a következő lépést, amint látják, hogy mit kapnak, ha vásárolnak.
 • Ingyenes konzultációk – Ezt gyakran használják coachok, tanácsadók és más szakemberek, akik fizetésért cserébe tanácsot vagy útmutatást kínálnak. Az ingyenes konzultáció felajánlásával az érdeklődőnek lehetősége van megtapasztalni, hogy milyen a szakértővel való munka, mielőtt pénzt költene.
 • Ingyenes webináriumok – Az ingyenes konzultációkhoz hasonlóan működnek. A felhasználók a problémáikra keresnek megoldást, vagy fejlődni szeretnének például munkakörükben, így részt vesznek először az ingyenes, majd a fizetős webináriumon. 
 • Ingyenes e-könyvek, sablonok – Amellett, hogy a felhasználó számára hasznos információkhoz jut hozzá a letöltött e-könyvből, vagy használhatja a kiválasztott sablont, a vállalat hozzájut az érdeklődő e-mail címéhez, melyet később használhat marketing célokra.  
cta-pszichologia

Pszichológia a CTA mögött

A CTA-k megtervezésekor fontos tudni, hogy mit szeretne a vállalat elérni a látogatóinál. Érdemes átgondolni, hogy milyen pszichológia áll a call-to-action gombok mögött, és stratégiailag kell használni őket a weboldalon.

A pszichológiában két fő taktika használatos, amelyek arra motiválhatják az embereket, hogy rákattintsanak a CTA gomra: a veszteségtől való félelem és a jutalom. 

Veszteség: Az emberek nem szeretik elveszíteni azt, amit már birtokolnak. Ha úgy érzik, hogy elveszíthetnek valamit, ha nem cselekszenek, akkor nagyobb valószínűséggel fognak cselekedni ennek a félelemnek a hatására. Ezért használják sok CTA-ban a “ne” szót, például “ne hagyd ki!” vagy “ne hagyd, hogy ez az ajánlat elkerülje a figyelmedet!”. Az ilyen kijelentések használata azt az érzést kelti az érdeklődőkben, hogy lemaradhatnak vagy elveszíthetnek valamit, ha nem cselekszenek gyorsan.

Jutalmazás: Ha a felhasználók olyan cselekvésre hívó részeket látnak, amelyhez jutalom is kapcsolódik, például egy kedvezménykód vagy ingyenes szállítás, nagyobb valószínűséggel kattintanak a gombra, mert ösztönzőleg hat, hogy megragadhatják az ajánlatot.

RTipp: Ha növelni szeretné a felhasználók elkötelezettségét, nyomon követni a konverziókat és növelni a forgalmat, a CTA gombok elengedhetetlenek. Megtervezésük kulcsfontosságú. Ne becsülje azonban alá a különböző CTA-k tesztelésének és a weboldalán található szöveg optimalizálásának erejét. Ezek az apró finomítások óriási különbséget jelenthetnek a konverziós rátában.

A cselekvésre ösztönző gombok használatának megértése kritikus fontosságú, és a részletekre való odafigyelés jelentheti a különbséget a jó átkattintási arány és a felhasználó frusztrációját kiváltó kattintási arány között. Teszteléssel és optimalizálással lehet biztosítani, hogy mindenki, aki használja a weboldalt, elégedett legyen az eredménnyel.

Hírlevél

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjükhogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

Legfrissebb publikációink

Legfrissebb publikációink

Mai dátum: október 4, 2022

Get a quote

 1. Please provide the basic information that will help us establish our joint business partnership, which we grant not to pass on to third parties.
 2. We will respond to your inquiry within one official working day.
 3. The first telephone or online communication consultation will take place, during which we will determine our target audience and launch the first phase of our joint project accordingly.

Business website order

Accepted file types: PDF, JPEG, JPG, PNG, DOCX, PSD maximum file size: 8 MB.
By submitting this form, I confirm that I have read and agree to the RWeb Privacy Policy.

Az űrlap kitöltését követően:

 1. Kérjük, adja meg azon alapinformációkat melyek segítenek megalapozni közös üzlet-partneri viszonyunkat. Garantáljuk, hogy ezeket nem továbbítjuk harmadik félnek.
 2. Legfejebb egy hivatalos munkanapon belül válaszolunk a megkeresésére.
 3. Az első telefonos vagy online kommunikációs egyeztetés keretén belül meghatározzuk a célközönségét. Ez alapján elindítjuk közös projektünk első szakaszát.

Weboldal rendelés

Elfogadott fájltípusok: PDF, JPEG, JPG, PNG, DOCX, PSD maximum fájl méret: 8 MB.
Az űrlap elküldésével megerősítem, hogy elolvastam és elfogadom az RWeb adatvédelmi irányelveit.

Our latest publications

Todays date:október 4, 2022
RWEB-logo

Tisztelt Látogató!