Website also avalible in:

GNU Linux: A forradalmi operációs rendszer

Tartalomjegyzék

Hírlevél

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjükhogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

Egyre többen vannak azok, akik bátran kijelentik, hogy a GNU/Linux az évezred legjobb operációs rendszere. Használatának előnyeivel magyarázzák, hogy miért jobb operációs rendszer a Linux, mint bármelyik másik. Ez a blog végig veszi, hogyan jött létre a Linux, mi köze van az Unixhoz, mi a népszerűségének oka, miért nem kell félni a telepítésétől és milyen változatai vannak. 

“Ha körbe akarod utazni a világot, és szeretnéd, hogy meghívjanak egy csomó helyre előadást tartani: írj egy UNIX operációs rendszert.”

– Linus Torvalds

A titánnal szemben

A titánnal szemben

Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején az internet egyre népszerűbbé vált.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a World Wide Web értékes forrás lesz az internetes információhoz való hozzáféréshez, és sokan kezdtek saját weboldalakat fejleszteni. Ezek a weboldalak azonban általában csak néhány oldalt tartalmaztak, és tartalmukat a weboldal tulajdonosa ellenőrizte.

A Microsoft 1985-ben adta ki Windows operációs rendszerét és 1990-ben az Office programcsomagját. Mindkettő szabadalmaztatott szoftver volt, amelyek forráskódját nem lehetett módosítani vagy terjeszteni. A szabad szoftverek koncepciója már ekkor kezdetek népszerűvé válni.

gnu-linux-operacios-rendszer

Hogyan indult a Linux és a GNU projekt? 

A válasz mélyen a számítástechnika múltjában rejlik. Richard Stallman programozóként dolgozott, amikor nézeteltérése támadt a munkaadójával. Tiltakozott az ellen, ahogyan az ő kódolásának egyes részeit a cég felhasználta. Ez az 1980-as évek elején történt a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT). Stallman végül otthagyta az MIT-t, és 1983-ban megalapította a GNU nevű nonprofit alapítványt.

1991-ben Richard Stallman kidolgozta a GNU (GNU’s Not Unix) projektet, amelynek célja egy Unix-szerű, teljes egészében szabad szoftverekből álló számítógépes operációs rendszer kifejlesztése volt. A GNU célja a honlapjukon leírtak szerint “egy teljes Unix-szerű operációs rendszer létrehozása, amely szabad szoftver: a felhasználók szabadon futtathatják, másolhatják, terjeszthetik, módosíthatják és fejleszthetik”.

GNU + Linux

Torvalds a Helsinki Egyetem hallgatójaként két évig dolgozott saját operációs rendszermagjának kifejlesztésén, amelyhez a Minix, az Andrew Tanenbaum által oktatási célokra kifejlesztett Unix-szerű rendszer elemeit használta fel. Torvalds kezdetben a Minix által használt licenchez hasonló licenc alatt adta ki a kernelét.

A GNU/Linux egy olyan számítógépes operációs rendszer lett, amely a szabad és nyílt forráskódú szoftverfejlesztés és -terjesztés modelljére épül, és ez az a rendszermag, amely az összes számítógépet működteti ezen az asztalon. 

Richard Stallmant idealistaként, ellentmondásos emberként, sőt, “a számítástechnika legveszélyesebb embereként” is emlegetik. Linus Torvaldsot technikai képességei miatt tisztelik. Együtt ők a GNU/Linux vezérfonalai. Richard Stallman és Linus Torvalds a szoftverek működéséről alkotott nézeteikben talán a spektrum ellentétes végén helyezkednek el, és talán nem osztják ugyanazt a politikai ideológiát, de együtt kell őket ünnepelni, mert hozzájárultak korunk egyik legnagyobb technológiai újításának – a GNU/Linuxnak – a elindításához.

hosszu-ut

Hosszú út a sikerhez

Amennyiben feltesszük a kérdést, hogyan jutott el a GNU/Linux oda, ahol ma van, a válaszok abban rejlenek, hogy ki fejlesztette az egyes alapvető komponenseket, és mi volt a motivációjuk. Kétségtelen, hogy a GNU projekthez tartozó Richard Stallman elismerést érdemel a szabad szoftver mozgalom virágzását lehetővé tevő szoftverlicenc megalkotásáért tett eredeti erőfeszítéseiért.

Linus Torvalds azonban egyértelműen a Linux mag mögött álló ember, mivel a többi fejlesztővel való együttműködésre való hajlandóságának köszönhető, hogy a Linuxot szinte minden számítástechnikai eszközön használhatjuk. Ha Linus nem lett volna ilyen lelkes együttműködő, és ehelyett szólóban dolgozott volna, akkor talán a Windows vagy a Mac maradt volna az egyetlen operációs rendszerünk.

A GNU/Linux mögött az az elképzelés áll, hogy a felhasználó, és csakis ő irányíthatja, hogy milyen szoftverek futnak a rendszerén. A GNU General Public License 1991-es bevezetésével Richard Stallman egy olyan jogi paradigmával rendelkező operációs rendszert hozott létre, amely garantálta ezt a szabadságot a felhasználók számára. A Linux fejlesztése során Torvalds egy felhasználóbarát környezetet adott hozzá, ami lehetővé tette, hogy most már a hétköznapi emberek is hatékonyan használhassák.

linux-operacios-rendszer

UNIX és a GNU/Linux kapcsolata 

A technikatörténészek szerint az Unixot 1969-ben hozták létre a Bell Telephone Labs kutatás-fejlesztési részlegnél. Ken Thompson nevéhez fűződik a kifejlesztése. Egy olyan számítógépes programot képzelt el, amelyet különböző gyártók által gyártott számítógépeken lehet használni, és amelyet a felhasználók megoszthatnak egymással.

A Unix későbbi változatai számítógépes mérnökök keze által jelentek meg, akik hozzájárultak további a sikertörténetéhez. Steve Jobs és Steve Wozniak két ilyen közreműködő volt, hiszen a Mac OS egy korábbi Unix-verzión alapul.

A Unix System III megszületése sok elágazáshoz vezetett, ami végül a ma ismert modern Unix rendszereket eredményezte, mint például a MacOS és a Linux. Ez a puszta sokoldalúság alapozta meg a Unix népszerűségét az 1980-as és 1990-es években és nagyban hozzájárult a mai számítástechnikai világ kialakításához.

Az Unix tehát a MacOS, az iOS és a Linux elődje. Sok évtizedes létezése óta rengeteg fejlődésen ment keresztül, de a Unix-szerű rendszereket a mai napig minden nagyobb internetes cég szerverként használja.  

richard-stallman-gnu

Egy e-mail, ami megváltoztatta a világot

1991. augusztus 25-én Linus egy mostanra már legendássá vált levelet küldött a MINIX hírcsoportba. A levél magyar nyelvű fordítása:

„Üdv minden Minix-felhasználónak odaát! Egy (ingyenes) operációs rendszert csinálok (csak hobbiból, nem lesz olyan nagy és profi, mint a GNU) a 386-os (486-os) AT-klónokhoz. Április óta érlelem, és lassan elkészül. Szeretnék visszajelzéseket arról, hogy mi tetszik és mi nem tetszik a Minixben az embereknek, mivel az én operációs rendszerem némileg hasonlít rá (többek között (gyakorlati okokból) azonos a fájlrendszer fizikai kiosztása).

A bash (1.08) és a gcc (1.40) programokat már átültettem, és úgy tűnik, működik a dolog. Ez azt jelenti, hogy pár hónapon belül valami hasznosat fogok kapni, és kíváncsi lennék, milyen funkciókat szeretnének legtöbben. Minden javaslatot szívesen veszek, azt viszont nem ígérem, hogy meg is valósítom őket 🙂

– Linus (torvalds@kruuna.helsinki.fi)

Ui.: Igen! Nincs benne Minix-kód és többszálú fs-sel rendelkezik. Nem hordozható (a 386 feladatváltást használja stb.), és lehet, hogy soha nem is fog az AT-merevlemezeken kívül bármi mást támogatni, minthogy nekem csak ez van :-(.

A múlt egyik érdekessége, hogy egy ideig azt hitték, a Linux életképtelen lesz a piacon. Kezdetben úgy tűnt, hogy ez a felfogás beigazolódik, mivel a Linux nem szerzett jelentős teret az operációs rendszerek között. A visszaesésektől függetlenül azonban mindig is volt egy elkötelezett felhasználói és fejlesztői bázisa.

Bizonyos értelemben azt lehet mondani, hogy a Linux múltja kudarcra volt berendezkedve, de valójában nem maga a Linux bukott meg, hanem a támogatói, akik nem tudták hatékonyan népszerűsíteni a használatát. 

tux-linux

Szmoking Tux: A Linux kabalája

Egy pingvin a Linux hivatalos kabalája. Tux figuráját Larry Ewing alkototta meg 1998-ban, a Linux operációs rendszer kabalájának megtalálására kiírt pályázatra való nevezésként.

Tux az évek során számos reklámkampányban vett részt. A legismertebb egy reklámkampány, amelyben az űrben repül, és számos különböző bolygót meglátogat, mielőtt biztonságban hazatérne szülőbolygójára, a Földre.

A Linuxot jellemzően Linux-disztribúcióba csomagolják. Azaz egy olyan szoftvergyűjteménybe, amely a Linux kernelen alapul, és különböző alkalmazásokkal, könyvtárakkal, eszközillesztőprogramokkal együtt válik elérhetővé. 

linux-rendszer

A GNU/Linux OS lényege

Az operációs rendszerek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ha a számítógépek működéséről van szó. Rendkívül fontosak mindennapi tevékenységekhez, legyen szó akár a munkahelyi, vagy akár otthoni számítógép használatról. Bár a legtöbben a Windows-t választják operációs rendszerként, egyre többen vannak olyanok is, akik már inkább a Linuxot használják helyette. 

A Linux nyílt forráskódú, szabadon használható és tetszés szerint módosítható operációs rendszer. Több ezer eszköz és alkalmazás található benne, amelyek könnyen megtalálhatók az interneten. A Linux gondolkodásmódja – ha nem találsz az igényeidnek megfelelő eszközt, akkor létrehozhatod a sajátodat! Nagy teljesítményű képességének köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az asztali számítógépek használata során a Linux gyakran maga mögé utasítja a Windowst a funkcionalitás és a funkcionalitás stabilitása tekintetében. 

weboldal-keszites-es-a-linux

Miben jó a GNU/Linux?

A Linux erejével létre lehet hozni gyorsan egy weboldalt, könnyen lehet kezelni e-maileket, cikkeket lehet írni egy szempillantás alatt, sőt, még szoftvert is lehet fejleszteni vele.

Nem hasonlít semmilyen más operációs rendszerhez. Ideális lehet mindazok számára, akik aggódnak amiatt, hogy meddig használhatják tovább a számítógépüket frissítések nélkül. Számos díjat nyert megbízhatóságáért és hatékonyságáért, nem beszélve a teljesítményéről és a könnyű használatáról.

Sokan szkeptikusak a Windowsról Linuxra való váltással kapcsolatban. Annak ellenére, hogy Windows operációs rendszer lassúságára panaszkodnak, hogy nem tudják, hogyan végezzenek rajta haladó dolgokat, például új programok telepítését. Vagy arra, hogy olyan számítógépet üzemeltetnek egy olyan operációs rendszerrel, amely már majdnem elavult, de a gyártó már nem támogatja a platform fejlesztészét. Bár a Windows és a Linux között a termelékenység tekintetében vannak még különbségek, a Linuxnak egyértelmű előnye van az ingyenessége tekintetében.

operacios-rendszer

Hogyan telepítsük a Linuxot a számítógépünkre?

A Linux telepítése egyszerű, mondják a felhasználók. Elsőre talán ijesztőnek tűnhet, de csak egyszer kell kipróbálni és könnyű megtanulni. A Linux telepíthető önmagában vagy egy másik operációs rendszerrel együtt, például a Microsoft Windows-al, az Apple Mac OS X-el, stb. Bár lehetőség van a Linux távoli telepítésére is, a legegyszerűbb megoldás a helyi, azaz a saját lemezre történő telepítés. Bármilyen számítógépen használható, anélkül, hogy drága hardvert kellene hozzá vásárolni. Ha segítségre van szükség a telepítéshez az interneten számos videó áll a rendelkezésre, melyek lépésről lépésre bemutatják mit kell tennie a felhasználónak. 

Top 5 könnyen telepíthető és használható GNU / Linux disztribúciók:

I.) Manjaro Linux

II.) Elementary OS

III.) Pop!_OS

IV.) EndeavourOS

V.) Zorin OS

BÓNUSZ (DE nem utolsó sorban): MX Linux

vilag

A Linux alkalmazása a világban

A kételkedők meggyőzésére íme néhány példa arra, hol alkalmazzák ezt az operációs rendszert sikerrel:

  • A Linux kernel futtatja a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeinek nagy részét, beleértve a Titan-t az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban és a Sequoia-t a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban találhatóakat. 
  • A Linux futtatja a világ összes leggyorsabb szuperszámítógépét is, köztük a japán Riken-t (10,51 petaflops), a Fujitsu K számítógépét (10,51 petaflops) és a kínai Tianhe-2-t (33,86 petaflops). 
  • Valójában az amerikai kormányzati szuperszámítógépek majdnem 100 %-át és a világ 500 legjobb szuperszámítógépének több mint kétharmadát Linux működteti.
iss

GNU/Linux a vállalati szférában is

A Linux rendszer több mint egy operációs rendszer: egy dinamikus, biztonságos, naprakész, vállalati szintű operációs rendszer. A vállalkozások sokoldalúan ki tudják használni a alkalmazásukban rejlő lehetőségeket, mivel hozzáférhetnek a legújabb technológiákhoz, amelyek léteznek.

A technológia pedig kulcsszerepet játszik minden vállalkozás sikerében, ezért nem mindegy, hogy milyen operációs rendszer működteti a rendelkezésre álló számítógép parkot. Linux segítségével hatékony és könnyen használható számítógépeken lehet gyorsan és eredményesen dolgozni, és a vírusoktól sem kell tartani. Nem túlzás azt mondani, hogy a mai Linux operációs rendszerek egyre nagyobb teret hódítanak a nagy – és a kisvállalati szektorban. 

arch-desktop

GNU/Linux verziók

Napjaink egyik legnépszerűbb szoftverét számos eszköztípusban használják, beleértve a mobiltelefonokat és a személyi számítógépeket is. A Linuxhoz több tízezer különböző szoftvercsomag kapcsolódik.

Néhányat a Linux disztribútorok fejlesztettek ki és osztanak meg a felhasználók között, míg másokat a szélesebb közösség vagy más szervezetek hoztak létre. Minden Linux operációs rendszer verziónak saját jellemzői vannak. Ezek a verziók attól függően különböznek egymástól, hogy milyen alkalmazásokat tartalmaznak és hogyan vannak konfigurálva.

A Linux nyílt forráskódú számítógépes operációs rendszerek család egyik legismertebb asztali operációs rendszere az Arch – Teljesen ingyenes, és az internetről letölthető. Mára a világ számos technológiai vállalatának népszerű operációs rendszere. A Debian egy másik széles körben használt Linux operációs rendszer. A többi disztribúcióhoz hasonlóan ez is teljes egészében szabad és nyílt forráskódú szoftverekből áll, amelyek nagy része a GNU General Public License alatt áll, és amelyeket egy Debian Project néven ismert, magánszemélyekből álló csoport csomagol. Ezen kívül még a Red Hat és a SUSE a legismertebb disztribúciók.

RTipp: Amennyiben még nem használta a Linuxot, de felkeltette a cikk az érdeklődését, rengeteg hasznos anyagot találhat a legismertebb videómegosztó portálon!

A Linux örökre megváltoztatta az operációs rendszerekről alkotott képünket. Legitimálta a nyílt forráskódú mozgalmat, és minden képzeletet felülmúlóan sokféle disztribúciónak adott teret. A Linux sikere több tényezőnek is tulajdonítható, de az elsődleges a szabadság, amit a felhasználóknak ad. Világszerte emberek milliói használják nap mint nap és a jövőben tovább fogja javítani a technológia használatának módját. 

A nyílt forráskódú platformok iránti növekvő keresletnek és annak köszönhetően, hogy a fejlesztők ma jobban képzettek, mint valaha, a Linux készen áll a folyamatos növekedésre.

És Ön?

Hírlevél

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjükhogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

Legfrissebb publikációink

Legfrissebb publikációink

Mai dátum: október 4, 2022

Get a quote

  1. Please provide the basic information that will help us establish our joint business partnership, which we grant not to pass on to third parties.
  2. We will respond to your inquiry within one official working day.
  3. The first telephone or online communication consultation will take place, during which we will determine our target audience and launch the first phase of our joint project accordingly.

Business website order

Accepted file types: PDF, JPEG, JPG, PNG, DOCX, PSD maximum file size: 8 MB.
By submitting this form, I confirm that I have read and agree to the RWeb Privacy Policy.

Az űrlap kitöltését követően:

  1. Kérjük, adja meg azon alapinformációkat melyek segítenek megalapozni közös üzlet-partneri viszonyunkat. Garantáljuk, hogy ezeket nem továbbítjuk harmadik félnek.
  2. Legfejebb egy hivatalos munkanapon belül válaszolunk a megkeresésére.
  3. Az első telefonos vagy online kommunikációs egyeztetés keretén belül meghatározzuk a célközönségét. Ez alapján elindítjuk közös projektünk első szakaszát.

Weboldal rendelés

Elfogadott fájltípusok: PDF, JPEG, JPG, PNG, DOCX, PSD maximum fájl méret: 8 MB.
Az űrlap elküldésével megerősítem, hogy elolvastam és elfogadom az RWeb adatvédelmi irányelveit.

Our latest publications

Todays date:október 4, 2022
RWEB-logo

Tisztelt Látogató!