Website also avalible in:

nyilt-forraskod

A nyílt forráskód

Tartalomjegyzék

Hírlevél

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjükhogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

A nyílt forráskód megváltoztatták az életünket. Nekik köszönhetjük, hogy rengeteg időt spórolunk meg, amit mással is tölthetünk mint számítógép előtt ülni. A kulcs az, hogy megtanuljuk, hogy az egyes programok mire képesek, és a megfelelő feladatra használjuk őket. 

Mint arról már egy korábbi cikkben írtunk az ilyen típusú szoftverek koncepciója az, hogy a kódjukat a nagyközönség számára elérhetővé teszik, hogy szükség esetén megvizsgálhassák, javíthassák és módosíthassák. Így a programok egyszerű szoftverekből olyan funkciókkal rendelkező komplex programokká fejlődtek, amelyeket nap mint nap használunk mi is és a világ legnagyobb márkái. 

Ez a blogbejegyzés a legnépszerűbb nyílt forráskódú programokat veszi górcső alá, amelyeket észrevétlenül használunk nap mint nap, ugyanis a nyílt forráskódú és szabad szoftver több, mint csak a Linux.

rweb-nyilt-forraskod

Nyílt forráskód: top lista

Íme a legnépszerűbb nyílt forráskódú programok, és mindegyikről egy rövid leírás:

Operációs rendszerek: Linux (bővebben itt olvashat róla) és Android. Az Android a Google által kifejlesztett mobil operációs rendszer, amely a Linux kernel módosított változatán és más nyílt forráskódú szoftvereken alapul. Elsősorban érintőképernyős mobileszközökre, például okostelefonokra és táblagépekre tervezték.

Az Android felhasználói felülete főként a közvetlen manipuláción alapul, a képernyőn megjelenő objektumok manipulálásához a valós cselekvéseknek lazán megfelelő érintéses gesztusokat használ. Például az áthúzás, a koppintás és a csippentés, valamint a szövegbevitelhez egy virtuális billentyűzetet használata. Az érintőképernyős eszközök mellett a Google továbbfejlesztette a televíziókhoz az Android TV-t, az autókhoz az Android Auto-t és a karórákhoz a Wear OS-t, amelyek mindegyike speciális felhasználói felülettel rendelkezik. Az Android változatai játékkonzolokon, digitális fényképezőgépeken, PC-ken és egyéb elektronikai eszközökön is használatosak.

rweb-firefox

Webböngészők: Firefox, Chromium

A Firefox a Mozilla Alapítvány ingyenes és nyílt forráskódú webböngészője. Mára az egyik legnépszerűbb böngésző lett, amelyet a Mozilla Foundation és leányvállalata, a Mozilla Corporation fejlesztett ki. A Firefox a Gecko elrendezési motort használja a weboldalak megjelenítéséhez, amely megvalósítja a jelenlegi és a várható webes szabványokat. A Firefox tartalmaz könyvjelzőkezelőt, helyesírás-ellenőrzőt és RSS-olvasót az élő hírcsatornákhoz. A funkciók bővítményekkel és témákkal is testreszabhatók, hogy növeljék a funkcionalitást. A böngésző minden fontosabb asztali platformra elérhető, és rendszeresen frissül új funkciókkal és biztonsági frissítésekkel. 

rweb-gimp

Képszerkesztés: GIMP

A GIMP eredetileg General Image Manipulation Program néven jelent meg, egy ingyenes és nyílt forráskódú raszteres grafikai szerkesztőprogram, amelyet képretusálásra és -szerkesztésre, szabad rajzolásra, különböző képformátumok közötti konvertálásra és speciálisabb feladatokra használnak. GIF formátumú animált képek készítésére is használható. A GIMP legnagyobb előnye, hogy minden nagyobb platformon (Windows, macOS és Linux) elérhető. A második előnye, hogy a Photoshop lenyűgöző helyettesítője azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a programot. 

libre-office-rweb

Irodai csomagok: LibreOffice

A LibreOffice egy ingyenes és nyílt forráskódú irodai programcsomag, a The Document Foundation projektje. Az OpenOffice.org-ból ágazott el 2010-ben, amely a korábbi StarOffice nyílt forráskódú változata volt. A LibreOffice programcsomag szövegszerkesztésre, táblázatok, diavetítések, diagramok és rajzok készítésére és szerkesztésére, adatbázisokkal való munkára, valamint matematikai képletek összeállítására alkalmas programokat tartalmaz. A program 110 nyelven érhető el.

Felhőalapú számítástechnika: OpenStack 

A nyílt forráskód pozitív hatásai ma már a felhőalapú számítástechnikát is elérik, ahol az OpenStack jár az élen. Az OpenStack egy virtuális felhőkörnyezet, amely lehetővé teszi, hogy bárki saját felhőinfrastruktúrát építsen és kezeljen. Az OpenStack szoftver a magán- és nyilvános felhők motorja, lehetővé téve a szervezetek számára, hogy adatokat tároljanak és feldolgozzanak a felhőben. Az OpenStacket a Rackspace webtárhelyszolgáltató és a NASA, az amerikai kormány űrkutatási ügynöksége hozta létre 2010 júliusában. Azóta számos más vállalat is csatlakozott a projekthez, és a szoftver már népszerűvé vált a vállalkozások körében is

A felhőalapú számítástechnika olyan modell, amely lehetővé teszi a mindenütt elérhető, kényelmes, igény szerinti hálózati hozzáférést a konfigurálható számítástechnikai erőforrások megosztott készletéhez, amely gyorsan, minimális kezelési erőfeszítéssel vagy szolgáltatói beavatkozással gyorsan rendelkezésre bocsátható és felszabadítható.

További ismert nyílt forráskódú szoftverek

1. VLC médialejátszó – A VLC médialejátszó, amely képes DVD-k, audio CD-k és streaming médiák lejátszására. Képes a számítógépes hálózatokon keresztül médiát streamelni és multimédiás fájlokat átkódolni. Ez egy ingyenes szoftver, amely minden platformra elérhető, beleértve a Windowst és a Linuxot is. A VLC-t mindenkinek szánják, teljesen ingyenes, nincs benne reklám, nincs alkalmazáson belüli vásárlás, nincs kémkedés, és szenvedélyes önkéntesek fejlesztik.A VLC olyan digitális terjesztési platformokon is elérhető, mint az Apple App Store, a Google Play és a Microsoft Store. 

2. FileZilla – Teljesen ingyenes FTP-kliens, amely közvetlenül a hivatalos weboldaláról tölthető le. Ez az egyik legjobb alternatívája a CuteFTP-nek, amely támogatja a fájlok átvitelét mindkét irányban. A FileZilla minden népszerű operációs rendszerhez elérhető, mint például a Windows, Linux, Mac OS és mások. Ezenkívül lehetővé teszi egyszerre több FTP-kiszolgálóhoz történő csatlakozást is egy füles felület segítségével. A FileZilla segítségével a felhasználók a “Könyvjelzők” funkciót is használhatják a leggyakrabban használt FTP-kiszolgálók gyors eléréséhez. Az alkalmazás számos nyelven elérhető, és aktívan fejlesztik és támogatják. 

3. KeePass jelszómegőrző – A KeePass jelszókezelő szoftver nélkülözhetetlen eszköz mindazok számára, akik biztonságosan szeretnék tárolni jelszavaikat. Az összes jelszó egyetlen adatbázisba helyezhető, amely egy főkulccsal vagy egy kulcsfájllal zárható le. Így csak egyetlen mesterjelszót kell megjegyezni, vagy kiválasztani a kulcsfájlt az egész adatbázis feloldásához. Az adatbázisok titkosítása a jelenleg ismert legjobb és legbiztonságosabb titkosítási algoritmusokkal történik a szoftvernél. Minden jelszóadatbázis tehát egyetlen fájl, amely bármilyen cserélhető adathordozóval, például USB-stickkel átvihető egyik számítógépről a másikra. A jelszóadatbázist bárhonnan elérhető anélkül, hogy a KeePass-t telepíteni kellene más számítógépekre.

A webfejlesztésben használt szoftverek

A nyílt forráskódú szoftverek egyértelműen megkönnyítették a tervezők számára a weboldalak létrehozását. Ma már ezek segítségével készítenek weboldalakat, ami lehetőséget ad a tervezőknek arra, hogy saját terveket készítsenek és testre szabják, anélkül, hogy programokat kellene vásárolniuk vagy havi előfizetéseket kellene fizetniük.

wordpress-rweb

WordPress és a nyílt forráskód kapcsolata

Az első helyen kell kiemelni erről a listáról a WordPress-t. A WordPress egy nyílt forráskódú szoftver, amellyel egyedi weboldalak, blogok vagy alkalmazások hozhatók létre. Gyönyörű dizájn, erőteljes funkciók és a szabadság, hogy bármi létrehozható, amit csak akar a készítő jellemzi. Egyszerre ingyenes és megfizethetetlen.

A WordPress 2003-ban indult egyetlen kóddarabbal, hogy javítsa a mindennapi írás tipográfiáját, minimális számú felhasználóval. Azóta a világ legnagyobb saját tárhelyű blogkészítő eszközévé nőtte ki magát, amelyet több millió webhelyen használnak, és naponta több tízmillió ember látja.

Jellemzői közé tartozik a plugin-architektúra és a sablonrendszer. A WordPress a MySql adatbázis-szoftverrel, az Apache webszerver-szoftverrel és a PHP programozási nyelvvel együtt használható, és bármely olyan számítógépen futtatható, amely képes futtatni ezeket a programokat. 

Fejlesztők ezrei készítenek WordPress bővítményeket és témákat, amelyek olyan eszközök, amelyekkel bővíthető egy blogrendszer funkcionalitása, illetve megváltoztatható a designt. Emellett több száz weboldal foglalkozik azzal, hogy segítsen a WordPress-felhasználóknak még többet kihozni a platformból.

Az igazi ok, amiért a WordPress olyan népszerű, az az, hogy könnyen használható. Intuitív felülete van, és olyan érzés használni, mint egy jól megtervezett alkalmazást vagy webhelyet kezelni. Ez teszi elérhetővé még azok számára is, akik nem különösebben járatosak a technológiában, vagy nem tudnak kódolni.

Emellett hatalmas bővítménykönyvtárral rendelkezik, ami azt jelenti, hogy néhány kattintással funkciókat lehet hozzáadni. Ha ehhez hozzáteszik a webdesignhoz választható számos témát, akkor könnyen belátható, hogy miért a WordPress működteti az interneten található webhelyek jelentős százalékát.

A WordPress tartalomkezelő rendszeren (CMS) kívül ismert még a Drupal, a Joomla is. Ezeket nagyméretű weboldalak létrehozására és kezelésére használják. 

Szoftverek webáruházak létrehozásához a nyílt forráskód segítségével

Az e-kereskedelmi platformok szintén lehetnek nyílt forráskódú szoftverek. Ez a CMS és az e-kereskedelmi funkciók kombinációja, amely lehetővé teszi a termékek online értékesítését. Az e-kereskedelmi platform kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amelyet online vállalkozás kiépítése során meg kell hozni. Ez egy hosszú távú befektetés, amely meg fogja határozni a webáruház sikerét, ezért nagyon fontos, hogy sok időt és gondolkodást belefektetni ebbe a folyamatba.

A legnépszerűbb nyílt forráskódú e-kereskedelmi platform a Magento, a WooCommerce és a Shopify. A Magento 2008-as indulása óta az e-kereskedelmi piac vezetőjévé nőtte ki magát. Mivel nyílt forráskódú megoldás, ami azt jelenti, hogy használata nem kerül semmibe, de a beállítása, testreszabása és karbantartása igényel némi technikai tudást.

A WooCommerce szintén egy ingyenes e-kereskedelmi bővítmény, amellyel bármit gyönyörűen el lehet eladni. A WooCommerce a WordPressbe való zökkenőmentes integrációra épült, és a világ kedvenc e-kereskedelmi megoldása, amely teljes körű ellenőrzést biztosít a webáruház tulajdonosainak és a fejlesztőknek egyaránt. Úgy épült fel, hogy az áruházvezetők maguk is tudjanak e-kereskedelmi webhelyet üzemeltetni, nincs szükség webfejlesztőre. A WooCommerce számtalan bővítményt és plugint kínál, valamint CSS-szel testre szabható témákat, hogy vizuálisan is tetszetős legyen. 

A Shopify kódbázisához és alapvető funkcióihoz bárki hozzájárulhat a GitHub tárolón keresztül. Ez egy SaaS (Software as a Service) megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a weboldal készítője gyakorlatilag “bérelje” a Shopify-tól az áruházát, és havi előfizetési díjat fizessen. Mindezért cserébe intuitív adminisztrációs panellel, erőteljes API-val és alkalmazás ökoszisztémával büszkélkedhet, amelyek mind minőségben, mind funkcionalitásban páratlanok. Könnyen használható, de van hely benne a növekedésnek is – a kisvállalkozások az alapcsomaggal kezdhetik, majd bővíthetik. Azoknak a cégtulajdonosoknak kiváló, akik funkciógazdag online áruházat szeretnének anélkül, hogy aggódniuk kellene a működéséhez szükséges összes háttértechnológia miatt. Marketing, szállítási és vásárlói elköteleződéshez is kínál eszközöket.

bootstrap-rweb

Bootstrap, a nélkülözhetetlen nyílt forráskód

A Bootstrap egy ingyenes eszközgyűjtemény weboldalak és webes alkalmazások készítéséhez. HTML- és CSS-alapú tervezési sablonokat tartalmaz a tipográfiához, űrlapokhoz, gombokhoz, navigációhoz és egyéb felületi komponensekhez, valamint opcionális JavaScript-bővítményeket. A Bootstrap gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a front-end webfejlesztést. 

RTipp: A sablon alapötlete, hogy mindenki számára egyszerűvé tegye a weboldalak tervezését a nyílt forráskód segítségével. Még ha Ön nem is egy fejlesztő és nem ismeri a programozási nyelveket, akkor is gyönyörű weboldalakat készíthet ezekkel a sablonokkal. 

Közkedvelt programozási nyelvek

Ha megkérdeznek egy fejlesztőt, hogy melyik programozási nyelvet használja legszívesebben, akkor valószínűleg vagy a PHP-t vagy a Ruby on Rails-t fogja válaszolni. Ez a két népszerű nyílt forráskódú program már régóta létezik, és kiterjedt könyvtárakkal rendelkezik, amelyekben már meglévő kódok vannak, amelyeket a programozók nagy közössége folyamatosan frissít, ingyenesen dolgozva. A fejlesztők ezekből a könyvtárakból meríthetnek a webhely létrehozásakor, így a munka nagy részét már elvégezték helyettük. Ezzel időt és pénzt takarítanak meg, ami azt jelenti, hogy az ügyfél is pénzt takarít meg.

A fent említett programok többsége teljesen működőképes, és használatuk mindennapos, anélkül, hogy a legtöbb felhasználó tisztában lenne a létrehozójuk kilétével. Ami igazán figyelemre méltó ezekben a programokban, az alkotóik elkötelezettsége a nyílt forráskódú szoftverek értékeinek népszerűsítése mellett. A nyílt forráskódú szoftverek rajongói, mint mi is ugyanis elkötelezettek amellett, hogy a digitális írástudás növelése, az átláthatóság előmozdítása és a tudás megosztása révén változást hozzanak és javítsák a társadalom egészét.

Ezek az értékek egyre jobban arra ösztönzik a felhasználókat, hogy hozzájáruljanak a meglévő projektekhez, vagy maguk is új projekteket fejlesszenek ki. Az internet megváltoztatja a munka természetét, lehetővé téve számukra, hogy kreativitásuknak megfelelő hatást gyakoroljanak a digitális kultúrára, és erőfeszítéseiket olyan közösségekben osszák el, amelyek értékelik azt.

Hírlevél

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjükhogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

Legfrissebb publikációink

Legfrissebb publikációink

Mai dátum: október 4, 2022

Get a quote

  1. Please provide the basic information that will help us establish our joint business partnership, which we grant not to pass on to third parties.
  2. We will respond to your inquiry within one official working day.
  3. The first telephone or online communication consultation will take place, during which we will determine our target audience and launch the first phase of our joint project accordingly.

Business website order

Accepted file types: PDF, JPEG, JPG, PNG, DOCX, PSD maximum file size: 8 MB.
By submitting this form, I confirm that I have read and agree to the RWeb Privacy Policy.

Az űrlap kitöltését követően:

  1. Kérjük, adja meg azon alapinformációkat melyek segítenek megalapozni közös üzlet-partneri viszonyunkat. Garantáljuk, hogy ezeket nem továbbítjuk harmadik félnek.
  2. Legfejebb egy hivatalos munkanapon belül válaszolunk a megkeresésére.
  3. Az első telefonos vagy online kommunikációs egyeztetés keretén belül meghatározzuk a célközönségét. Ez alapján elindítjuk közös projektünk első szakaszát.

Weboldal rendelés

Elfogadott fájltípusok: PDF, JPEG, JPG, PNG, DOCX, PSD maximum fájl méret: 8 MB.
Az űrlap elküldésével megerősítem, hogy elolvastam és elfogadom az RWeb adatvédelmi irányelveit.

Our latest publications

Todays date:október 4, 2022
RWEB-logo

Tisztelt Látogató!