Website also avalible in:

nyilt-forraskodu-szoftver

Nyílt forráskódú szoftverek a webfejlesztők szolgálatában

Tartalomjegyzék

Hírlevél

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjükhogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

Az internet a modern társadalom fontos része. Nehéz elképzelni az életet nélküle, különösen akkor, amikor barátokkal, kollégákkal és üzleti partnerekkel kell a kapcsolatot tartani. Az internet azonban sokkal több, mint a szórakozás és a kommunikáció forrása. Információforrás is, ahol új dolgokat lehet megtanulni, válaszokat lehet találni a legnehezebb kérdésekre, sőt, ha valaki rendelkezik az ehhez szükséges készségekkel, még meg is élhet belőle.

„A szabad szoftver olyan szoftver, amely tiszteletben tartja a közösség szabadságát és a társadalmi szolidaritását. Tehát ingyenes mint a szabadság.

Richard Stallman

nyilt-forraskod

Az internetet nyílt forráskódú (Open source) szoftverek működtetik, ami azt jelenti, hogy kódjához bárki hozzáférhet. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy bővítményeket, és más típusú fejlesztéseket hozzanak létre a webhelyhez.

A nyílt forráskód megjelenése

A webfejlesztés egy hatalmas iparág, amely az elmúlt évtizedben jelentős változásokon ment keresztül. A webfejlesztők száma is exponenciálisan nőtt, ami miatt a verseny kiéleződött. Webfejlesztés során sok olyan helyzet adódik, amikor nem lehet használni a legjobb szoftvert, vagy a webfejlesztő által preferált szoftvert. Ennek eredményeképpen alternatívákat kell találni, hogy a munkavégzés zökkenőmentesen haladjon.

A nyílt forráskódú szoftverek és keretrendszerek megjelenése volt az egyik legfontosabb változás, amely segített a fejlesztőknek jobb weboldalakat létrehozni. A nyílt forráskódú szoftverek mindenhol jelen vannak. A játékoktól kezdve a különböző platformokon, Linux és Windows alkalmazásokon át mindenhol. Szinte minden a nyílt forráskódú szoftvereket használja alapként. Ezek a programok mindig a legújabb kiadásokkal frissülnek, és minden frissítés után fenntarthatóbbá és felhasználóbarátabbá válnak.

Bár a nyílt forráskódú szoftverek már évek óta léteznek, csak a közelmúltban váltak a fejlesztők de facto választásaivá. A webfejlesztők és -tervezők számára legnépszerűbb nyílt forráskódú szoftverek ismerete segíthet egy tetszetős, kívánatos funkciókkal rendelkező weboldal létrehozásában.

nyilt-forraskod-jelentese

Mi az a a nyílt forráskódú szoftver?

Amikor a szoftverfejlesztők nyílt forráskódú szoftverről beszélnek, akkor olyan számítógépes szoftverekre gondolnak, amelyek forráskódja olyan licenc alatt érhető el, amelyben a szerzői jog jogosultja biztosítja a felhasználók számára a jogot a szoftver tanulmányozására, módosítására és bárki számára bármilyen célra történő terjesztésére. A nyílt forráskódú szoftvereket közösen, nyilvánosan lehet fejleszteni.

Mi a különbség a nyílt és a zárt forráskódú szoftverek között?

A nyílt forráskódú szoftvereket a legjobban úgy lehet meghatározni, ha összehasonlítjuk őket a zárt forráskódú szoftverekkel. A nyílt forráskódú szoftverek esetében a kód bizonyos feltételek mellett nyilvános használatra, módosításra és terjesztésre hozzáférhető. A legnépszerűbb példa erre a Linux, egy szabad operációs rendszer, amelynek forráskódja bárki számára elérhető, és bárki használhatja vagy módosíthatja.

A zárt forráskódú szoftverek nem nyílt szabványokon vagy nyilvánosan megosztott kódon alapulnak. Legtöbbször csak akkor használható a program, ha előbb fizetve van a jogért, vagy engedélyt ad a tulajdonosa. Zárt forráskódú szoftverek a legtöbb védett programban, például a Microsoft Office-ban találhatók.

nyílt forráskódú szoftverek - richard stallman

A nyílt forráskódú szoftverek használatának előnyei

A nyílt forráskódú szoftverek tehát szabadon használhatók, szerkeszthetők és terjeszthetők. Számtalan magánszemély és vállalkozás használ nyílt forráskódú szoftvereket, kihasználva az ilyen típusú szoftverekhez való szabad hozzáférés, az ingyenes támogatás és egyéb előnyöket. A nyílt forráskódú szoftverek az elmúlt években nagy figyelmet kaptak. Egyre több szoftverfejlesztő kezdi felismerni a nyílt forráskódú megoldásokban rejlő lehetőségeket.

A megfelelő webfejlesztő szoftver segíthet bármely fejlesztőnek jobb weboldalak és alkalmazások létrehozásában. Szerencsére számos olyan nyílt forráskódú termék áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban végezzék a munkájukat. A termelékenység minden szakmában fontos, és egy fejlesztőnek fontos az ideje. A webfejlesztőknek szánt nyílt forráskódú szoftverekről ezért minden fejlesztőnek tudnia kell.

Néhány évvel ezelőtt még elég ritka volt az olyan fejlesztő, aki nem használt nyílt forráskódot. Ma már köztudott, hogy a nyílt forráskód használata kevesebb pénzt jelent a licencelésre, ami hatalmas előny a startupok és a szűkös költségvetésű vállalkozások számára. 

A webfejlesztőkkel szembeni elvárások

Azt egyik fő mérőszám, amely alapján egy fejlesztőt megítélnek, az az, hogy milyen gyorsan tud új funkciókat kínálni az ügyfeleinek. A webfejlesztők gyakran nagy nyomás alatt állnak, mivel az ügyfelek rövid időn belül mindenféle frissítést várnak el a webhelyeken és mobil alkalmazásokon. Ilyen esetekben az a nyílt forráskódú szoftverek megmentőként érkeznek. Az évek során rengeteget fejlődött a SEO is, és a webfejlesztők számára fontos lett, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel. 

A nyílt forráskód létjogosultsága

Manapság a cégek minden egyes használt szoftverért túlzott díjat számítanak fel, és nem csak azért, mert túl sok pénzük van, hanem azért is, mert a szabályozások betartása drága, és sokak számára ez megfizethetetlenné teszi az ingyenes hozzáférés biztosítását. A nyílt forrákodú programoknak nincsenek magas áraik, így sokan kapnak lehetőséget arra, hogy megismerkedjenek velük. De ami igazán kifizetődővé teszi a nyílt forráskódú szoftvereket, az az, hogy sok fejlesztő számára ürügyet szolgáltatnak arra, hogy kreativitásukat kibontakoztassák, és olyan dolgokat hozzanak létre, amelyek korábban nem léteztek.

A szabad hozzáférésre egyfajta társadalmi hozzájárulásként lehet tekinteni, ami ösztönzi az innovációt is. Az innováció pedig az, ami a vállalkozásokat működteti. Azok, akik nem képesek a legújabb technológiák bevezetésére és alkalmazására, elkerülhetetlenül el fognak tűnni.

nyílt forráskódú szoftverek

Az ingyenes, nyílt forráskódú szoftverek egyre nagyobb teret hódítanak a vállalati informatikában, különösen az infrastruktúra- és mobileszköz-kezelés terén. Alkalmazásuk számos előnnyel jár, és segítenek a webfejlesztési technológia élvonalában maradni azoknak a webfejlesztőknek akik minőségi weboldalakat szeretnének létrehozni az ügyfelei számára.

Mi, az Rwebnél támogatjuk a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőit, amint azt a társadalmi felelősségvállásunkról szóló nyilatkozatunkban is feltüntettünk. Hisszük, hogy az ilyen fejlesztésekkel az olyan társadalmi célok támogathatók, mint a tudáshoz való hozzáférés szabaddá tétele egy olyan világban, ahol a tudás és az információ valóban hatalom. 

RTipp: csatlakozzon Ön is a nyílt forráskódú szoftverek felhasználói és támogatói közé és járuljon hozzá a mögötte rejlő gondolkodásmód terjedéséhez!

Hírlevél

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjükhogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

Legfrissebb publikációink

Legfrissebb publikációink

Mai dátum: október 4, 2022

Get a quote

  1. Please provide the basic information that will help us establish our joint business partnership, which we grant not to pass on to third parties.
  2. We will respond to your inquiry within one official working day.
  3. The first telephone or online communication consultation will take place, during which we will determine our target audience and launch the first phase of our joint project accordingly.

Business website order

Accepted file types: PDF, JPEG, JPG, PNG, DOCX, PSD maximum file size: 8 MB.
By submitting this form, I confirm that I have read and agree to the RWeb Privacy Policy.

Az űrlap kitöltését követően:

  1. Kérjük, adja meg azon alapinformációkat melyek segítenek megalapozni közös üzlet-partneri viszonyunkat. Garantáljuk, hogy ezeket nem továbbítjuk harmadik félnek.
  2. Legfejebb egy hivatalos munkanapon belül válaszolunk a megkeresésére.
  3. Az első telefonos vagy online kommunikációs egyeztetés keretén belül meghatározzuk a célközönségét. Ez alapján elindítjuk közös projektünk első szakaszát.

Weboldal rendelés

Elfogadott fájltípusok: PDF, JPEG, JPG, PNG, DOCX, PSD maximum fájl méret: 8 MB.
Az űrlap elküldésével megerősítem, hogy elolvastam és elfogadom az RWeb adatvédelmi irányelveit.

Our latest publications

Todays date:október 4, 2022
RWEB-logo

Tisztelt Látogató!