Website also avalible in:

weboldalak-biztonsaga

A weboldalak biztonsága

Tartalomjegyzék

Hírlevél

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjükhogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

A weboldalak biztonsága, napjainkban egyre fontosabbá válik. A hackerek napról napra okosabbak és átlagosan mindössze 6 másodpercet töltenek egy weboldal feltörésével! Weboldalak tulajdonosai gyakran teszik fel a kérdést a webfejlesztőknek: Hogyan tehető biztonságossá a honlap? Ez a blogbejegyzés elmagyarázza, miért olyan fontos a weboldal biztonság, és melyek a legjobb webhely biztonsági megoldások.

“A hajó nagyobb biztonságban van a kikötőben, de a hajókat nem ezért építik.”

Paulo Coelho

Az első vírusok és rosszindulatú szoftverek megjelenése óta az emberek próbálják megtalálni a módját annak, hogy megvédjék számítógépüket, weboldalaikat, e-mailjeiket és egyéb érzékeny adataikat.

A weboldalak biztonsága olyan elem a weboldal fejlesztésben, amivel legtöbbször későn kezdenek el foglalkozni a vállalatok, pedig valós veszélynek vannak kitéve. Ennek oka, hogy az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a biztonsági rések az interneten. Mindenféle webhely sebezhető: a bankoktól kezdve a kormányzati webhelyeken át egészen a kis- és nagyvállalatokig.

weboldalak-biztonsaga

Mi a weboldalak biztonsága?

A webhely biztonság a honlapon keresztül továbbított érzékeny adatok és információk védelmére utal. Megfelelő weboldal biztonság nélkül a hackerek hozzáférhetnek ezekhez az érzékeny adatokhoz, és illegális célokra használhatják azokat.

Miért fontos a weboldalak biztonsága?

A webhely biztonság minden típusú vállalkozás számára fontos – online vagy offline – amely jelen van a világhálón. Az internet számtalan lehetőséget nyit meg, de új kockázatoknak és fenyegetéseknek is kiteszi a vállalatokat. Ahogyan éjszakára mindenki bezárja az ajtót, úgy lehet intézkedéseket tenni az online vállalkozások biztonsága érdekében a lopásokkal,  támadásokkal szemben.

A weboldalak biztonsága egy vállalkozás számára több okból is fontos:

 • Bizalmat ad a potenciális ügyfeleknek, hogy a weboldalon biztonságosan vásárolhatnak. Biztosítja, hogy adataik titkosítva lesznek, és minden személyes információ biztonságban lesz a hackerektől és behatolóktól.
 • Olyan világban élünk, ahol a kiberbűnözés egyre növekszik. Így fontos, hogy megmutassa a meglévő ügyfeleknek, hogy komolyan veszi a magánélet és személyes adatok védelmét, különösen, ha a webhely érzékeny információkat tárol.
 • Ha egy ügyfél egy nem biztonságos weboldalt látogat meg, bizonyos esetekben figyelmeztető üzenetet kaphat: “Ez a webhely nem biztonságos” felirat jelenik meg a képernyőjén, ami hatással lehet a látogatószámra és a konverziós arányra.
 • Emellett megnyugvást nyújt magának a cégnek is a tudat, hogy honlapja és annak minden adata biztosítva van.
weboldalak-biztonsaga

Tanácsok a weboldalak biztonsága érdekében

Az alábbi tippek betartásával segíteni lehet a weboldalakat biztonságossá tenni:

I.) Tűzfal beállítása –  A tűzfal olyan program vagy hardvereszköz, amely blokkolja a számítógéphez való illetéktelen hozzáférést. A tűzfalak figyelik a számítógépre vagy hálózatra érkező összes bejövő forgalmat, és blokkolják a lehetséges fenyegetéseket, mielőtt azok kárt okozhatnának.

Néhány kulcsfontosságú előnye a tűzfal használatának a webhely számára:

 • Megvédi a webhely összes eszközét a hackerektől, akik el akarják lopni azokat.
 • Blokkolja a rosszindulatú botokat, amelyek megpróbálnak hozzáférni a weboldalhoz.
 • Blokkolja a nem kívánt forgalmat a felhasználóktól, akik megpróbálnak kárt okozni.
 • Megakadályozza, hogy rosszindulatú szoftverek megfertőzzék webhelyet.

II.) Jelszavak igénylése – weboldalhoz való hozzáféréshez jelszót lehet hozzárendelni, ami megakadályozza, hogy illetéktelenek ellopják vagy megváltoztassák az ott lévő információkat.

III.) Titkosítás –  az interneten keresztül gyűjtött vagy továbbított érzékeny információkat, például hitelkártyaszámok érdemes titkosítani ún. SSL azaz Secure Socket Layer tanúsítvány használatával.

IV.) Biztonságos szerver – az online tranzakciók és a pénztárgépek adatainak a feldolgozásához biztonságos szervert kell használni. Az e-kereskedelmi webhely üzemeltetésénél gondolni kell, hogy arra, hogyan lehet megvédeni az érzékeny adatok átvitelét az ügyfelek és a szerver, valamint a cég és az ügyfelek között.

V.) Vírusvédelmi szoftver telepítése – minden olyan számítógépet, amely hozzáfér az üzleti hálózathoz, beleértve a home officeban dolgozók és a szerverekhez távolról hozzáférő mobil alkalmazottak által használt laptopokat is vírusvédelmi szoftverekkel kell ellátni.

VI.) Szoftverek frissítése – azokat a szoftvereket, amelyet rendszeresen használ a vállalat folyamatosan frissíteni kell. Minden nap új vírusok jönnek létre. Ezért elengedhetetlen, hogy új vírusmintákat adjanak hozzá a vírusvédelmi szoftver által használt adatbázishoz.

Sokan az internetet a szabadság korlátok és korlátok nélküli helyének tekintik. Ez azonban nem teljesen van így, ha egy weboldalról van szó. Minél népszerűbbé válik egy honlap, annál inkább tisztában kell lenni azzal, hogy mi történik rajta.

weboldalak-biztonsaga-rweb

További lehetőségek a weboldalak biztonságának eléréséhez

Legyen biztonsági mentés a webhelyről – A biztonsági mentés az első dolog, amit meg kell tenni a weboldal biztonsága érdekében, bár sokan megfeledkeznek róla. Ha bármi történik, egyszerűen visszaállítható a weboldal a biztonsági mentésből.

Jó tárhelyszolgáltató választása – Web hosting szolgáltató kiválasztásakor fontos, hogy olyan mellett dönteni, amelyik nagy hangsúlyt fektet a biztonságra. Egyes webtárhely-szolgáltatók még számos olyan webhelybiztonsági funkciót is kínálnak, amelyeket hozzá lehet adni a weboldalhoz, például webhelyfelügyeletet és -ellenőrzést, SSL-tanúsítványokat és más egyebeket.

Bővítmények naprakészen tartása – Az olyan tartalomkezelő rendszerrel épített webhelyek, mint a WordPress, a Joomla, a Drupal vagy a Magento, rendelkeznek bővítményekkel, amelyeket a bővítményt készítő fejlesztők frissítenek. Ezek a frissítések új funkciókat, hibajavításokat vagy biztonsági javításokat kínálhatnak. Ezeket a frissítéseket a weboldal adminisztrátora alkalmazza a weboldal vezérlőpanel felületén keresztül.

Minden frissítés valószínűleg olyan kódváltozásokat tartalmaz, amelyek hatással lehetnek a weboldal sebességére és általános teljesítményére. A bővítmény frissítése után mindig tesztelni kell a weboldalt, és meg kell bizonyosodni arról, hogy az továbbra is az elvárásoknak megfelelően működik.

weboldalak-biztonsaga-rweb-blog

A szoftver naprakészen tartása

Egy weboldal karbantartása többről szól, mint tartalom hozzáadásáról. Rendszeres szoftverfrissítésekre is szükség van. A frissítések azért fontosak, mert a biztonsági – és hibajavításokkal naprakészen lehet tartani a rendszert, hogy weboldal a lehető leggördülékenyebben működjön.

A frissítés vonatkozik arra az esetre is, ha bármilyen CMS-t vagy alkalmazásplatformot használ a vállalat. Ha például egyéni vagy harmadik féltől származó szkripteket telepítettek a honlapra, ezeket is rendszeresen kell frissíteni.

Biztonságos felhasználói fiókok és jelszavak – A biztonságos felhasználói fiókok a weboldal biztonságának másik fontos szempontja. Sok webhely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy regisztráljanak egy fiókot, amelyhez felhasználónév és jelszó szükséges a bejelentkezéshez. Amikor létrehozzák ezeket a fiókokat, meg kell győződni arról, hogy a jelszavak elég erősek ahhoz, hogy ne lehessen őket könnyen kitalálni vagy feltörni.

RTipp: Ne használjon minden rendszeren alapértelmezett jelszavakat, felhasználóneveket vagy fiókneveket. Ha támadás éri a rendszerét, az alapértelmezettek kipróbálásával sokkal könnyebbé válik a hozzáférés. Módosítsa ezeket a telepítéskor.

SSL-tanúsítványok és a weboldalak biztonsága 

Az SSL-tanúsítvány megvédi a weboldalt és a webes űrlapokat a hackerektől, akik esetleg személyes adatokat, például hitelkártyaadatokat, jelszavakat és felhasználóneveket akarnak ellopni. Az SSL a webkiszolgáló és a böngésző közötti titkosított kapcsolat létrehozására szolgáló szabványos biztonsági technológia. Ez a kapcsolat biztosítja, hogy a webkiszolgáló és a böngészők között továbbított adatok bizalmasak és teljes körűek maradnak. Az SSL ipari szabvány, és több millió weboldal használja az ügyfeleikkel folytatott online tranzakciók védelmére. Az SSL-kapcsolat létrehozásához a webkiszolgálónak SSL-tanúsítványra van szüksége.

Az SSL-tanúsítványokra minden olyan weboldalon szükség van, ahol személyes adatok cseréjére kerül sor. Ide tartoznak az e-kereskedelmi oldalak, a közösségi médiaoldalak, az e-mail szerverek.

Hogyan működnek az SSL-tanúsítványok?

Az SSL-tanúsítványok biztonságos kapcsolatot hoznak létre két eszköz között az interneten vagy belső hálózaton keresztül. A tanúsítvány garantálja, hogy minden átadott adat bizalmas és biztonságos marad. Ezt úgy éri el, hogy az “SSL kézfogás” nevű folyamat során létrehoz egy közös kulcsot. A folyamat során az ügyfél és a kiszolgáló információt cserél egymással, hogy ellenőrizzék a kapcsolatban részt vevő minden egyes egység személyazonosságát. Amennyiben ez sikerül, titkosított kapcsolat jön létre közöttük.

Az SSL-tanúsítványok különböző érvényesítési szinteken is elérhetők, az alapszintű domain-érvényesítéstől kezdve a szervezeti és a kiterjesztett érvényesítésű tanúsítványokig. Javasolt a szervezeti vagy kiterjesztett érvényesítéssel rendelkező SSL-tanúsítvány használata. Ezek a típusok egy lakat ikont jelenítenek meg a böngésző címsorában, hogy az ügyfelek tudják, erős biztonság védi őket.

A másik legfontosabb biztonsági jellemző, amit keresni kell egy honlapon, a webhelypecsét. Ez az a logó, amelyet egyes webhelyeken látni lehet, és amely azt hivatott jelezni, hogy az adott webhely biztonságos. Ha rákattintanak a logóra, akkor megjelenik a tanúsítványról szóló információ, amely bizonyítja, hogy a weboldal megbízható. A legjobb webhelypecsétek feltüntetik a vállalat nevét, a kiállítás dátumát és a tanúsítvány egyéb fontos adatait.

SSL tanusítványok, amelyek garanciát adnak

Vannak olyan SSL-tanúsítványok is, amelyek garanciát is tartalmaznak arra vonatkozólag, hogy megtérítik az ügyfeleknek, ha webhelyüket feltörik, miközben az adott forgalmazótól vásárolt tanúsítványt használják. A garancia fontos szempont, mert azt mutatja, hogy a vállalat mennyire bízik a termékeiben és szolgáltatásaiban. Ilyen tanúsítványokat leginkább a banki szektorban, vagy államigazgatási területen működő szerveknél alkalmaznak. 

Az SSL-tanúsítványokat az online biztonságra szakosodott szervezetek állítják ki bárkinek, akinek szüksége van rá. Amikor egy böngésző csatlakozik egy biztonságos webhelyhez, lekérdezi a webhely SSL-tanúsítványát, és ellenőrzi, hogy az nem járt-e le, hogy egy olyan hitelesítésszolgáltató állította-e ki, amelyben a böngésző megbízik, és hogy azt az a weboldal használja-e, amelyre kiállították. Az URL-cím alapján megállapítható, hogy egy webhely rendelkezik-e SSL-tanúsítvánnyal: ha egy webhely biztonságos, akkor a cím elején a “http” helyett a “https” feliratot látja a felhasználó. Ha fent említett ellenőrzések bármelyike sikertelen, a böngésző figyelmeztetést jelenít meg a végfelhasználónak, amelyben tudatja vele, hogy a honlap nem SSL-védett. 

Legnépszerűbb SSL-tanúsítvány a Let’s Encrypt ingyenes tanúsítványa. A Let’s Encrypt egy nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy mindenki számára nyitott és hozzáférhető internetet hozzon létre. Egyik fő szolgáltatásuk az ingyenes SSL-tanúsítványok biztosítása a webhelytulajdonosok számára. 

rweb-weboldalak-biztonsaga

Webes támadások a weboldalak biztonsága ellen

A webes támadások leggyakoribb típusai a következők:

 • Man-in-the-middle (MITM) támadás – a támadó lehallgatja a két fél közötti kommunikációt.
 • Malware-injekció vagy injekciós támadás – a támadók rosszindulatú kódot juttatnak a sebezhető alkalmazásokba.
 • SQL-injekciós támadás – a támadók SQL-parancsokat injektálnak a beviteli mezőkbe, hogy hozzáférjenek az adatbázisok bizalmas adataihoz.
 • Cross-site scripting (XSS) támadás – a támadók kliensoldali szkripteket injektálnak más felhasználók által megtekintett weboldalakba.
 • Cross-site request forgery (CSRF) támadások – a támadó ráveszi az áldozatot, hogy rosszindulatú kérést küldjön be.

Rosszindulatú botok

A rosszindulatú botok jelentik manapság a legelterjedtebb fenyegetést a webhelyekre. A rosszindulatú botok olyan automatizált szoftverek, amelyek képesek emberi viselkedést utánozni, és beszivárogni a webhelyekre, végül átvenni az oldalak irányítását. A botok lehetővé teszik a hackerek számára, hogy hozzáférjenek egy weboldalhoz és kárt okozzanak bennük ugyanis az interneten kúszva keresik a sebezhető honlapokat. Alkalmazásokat, webhelyeket és API-kat vesznek célba rosszindulatú szoftverek segítségével, hogy kihasználják a biztonsági hiányosságokat.

Egyes botok hasznosak lehetnek egy weboldal számára, például a keresőmotorok botjai – GoogleBot -, amelyek segítenek a webhely tartalmának indexelésében. A legtöbb rosszindulatú bot azonban komoly veszélyt jelent a webhelyekre, mivel képes adatokat és személyes információkat ellopni, hamis fiókokat létrehozni, webhelyeken kúszni, hogy e-maileket vagy URL-címeket gyűjtsön, leállítani a szervereket, tartalmat és árakat lekaparni, vagy más nem kívánt tevékenységeket végezni.

rweb-weboldal-keszites

Sarokkő a weboldalak biztonsága

A weboldal vagy digitális vállalkozás biztonságban tartása elengedhetetlen minden olyan vállalkozás számára, amely sikeres akar lenni az online világban. A biztonságos weboldal egy jól felépített és naprakész weboldal, amely a legjobb biztonsági intézkedéseket alkalmazza az érzékeny adatok és információk védelme érdekében.

Bár ez minden típusú webhely és online vállalkozás számára fontos, még kritikusabb az e-kereskedelmi webhelyek és minden más, pénzügyi tranzakciókat feldolgozó honlap esetében. Az e-kereskedelmi vállalkozások esetében a weboldal megsértése nemcsak a bevételek és az ügyfelek elvesztését eredményezheti, hanem jogi felelősséget is maga után von.

A weboldal biztonságát egy vállalat az átfogó internetes marketingstratégia részeként kell, hogy kezelje. A weboldalak biztonsága kulcsfontosságú eleme a digitális eszközök és a hírnév védelmének. Egy adatszivárgás hatása ugyanis katasztrofális lehet a vállalkozások és szervezetek számára. A márkakárosodástól és a bizalomvesztéstől kezdve a hírnévkárosodáson át a hatósági bírságokig és a jogi költségekig, a weboldal vagy webalkalmazás megsértésével járó pénzügyi károk hatásai jelentősek lehetnek.

Mivel a webhelyek elleni támadások egyre kifinomultabbá válnak, és a kiberbűnözők folyamatosan új technikákat és taktikákat fejlesztenek ki, minden webhely ki van téve a feltörés veszélyének. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy egy weboldal a legjobb biztonsági intézkedéseket alkalmazza az érzékeny adatok és információk védelme érdekében.

Hírlevél

Csatlakozzon Ön is az RWeb közösségéhez! Értesüljön elsőként az aktuális publikációinkról!

Felkínáljuk a lehetőséget, hogy elsőként értesüljön e-mailben a legfrissebb publikációinkról. Ígérjükhogy a megadott e-mail címre soha nem fogunk küldeni marketing célú hirdetéseket. A kidolgozott funkcionalitást kizárólag Önért hoztuk létre, hogy mindig friss információt kapjon – bármikor visszavonhatja a feliratkozását – a döntés mindig az Ön kezében lesz!

Továbbá ígérjük, hogy a megadott e-mail címét (és/vagy a hozzátartozó IP címét, munkamenet azonosítót – un. session ID) nem fogjuk továbbítani arra jogosulatlan harmadik félnek! Hiszünk a szólásszabadság, a diszkréció és az online anonimitás tiszteletben tartásában!

Üdvözölni szeretnénk az RWeb publikációinak olvasói között Önt is!

A “Csatlakozom az RWeb közösségéhez” gomb lenyomásával Ön tudomásul veszi és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkban megfogalmazottakat.

Legfrissebb publikációink

Legfrissebb publikációink

Mai dátum: október 4, 2022

Get a quote

 1. Please provide the basic information that will help us establish our joint business partnership, which we grant not to pass on to third parties.
 2. We will respond to your inquiry within one official working day.
 3. The first telephone or online communication consultation will take place, during which we will determine our target audience and launch the first phase of our joint project accordingly.

Business website order

Accepted file types: PDF, JPEG, JPG, PNG, DOCX, PSD maximum file size: 8 MB.
By submitting this form, I confirm that I have read and agree to the RWeb Privacy Policy.

Az űrlap kitöltését követően:

 1. Kérjük, adja meg azon alapinformációkat melyek segítenek megalapozni közös üzlet-partneri viszonyunkat. Garantáljuk, hogy ezeket nem továbbítjuk harmadik félnek.
 2. Legfejebb egy hivatalos munkanapon belül válaszolunk a megkeresésére.
 3. Az első telefonos vagy online kommunikációs egyeztetés keretén belül meghatározzuk a célközönségét. Ez alapján elindítjuk közös projektünk első szakaszát.

Weboldal rendelés

Elfogadott fájltípusok: PDF, JPEG, JPG, PNG, DOCX, PSD maximum fájl méret: 8 MB.
Az űrlap elküldésével megerősítem, hogy elolvastam és elfogadom az RWeb adatvédelmi irányelveit.

Our latest publications

Todays date:október 4, 2022
RWEB-logo

Tisztelt Látogató!